Varför råkost är bra för din hund

Råkost är livsmedel som äts utan att tillagas först. Råa frukter, grönsaker och rotfrukter. I hundfoder innefattar det även kött och inre organ som protein, samt ben som ger ett extra tillskott av kalcium till din hund. Råkost kallas också för barf. Det står för Biologically Appropriate Raw Food. Uttrycket ”Barfa” betyder att du endast ger din obehandlad föda. När ingredienserna inte hettas upp genom tillagning så bibehåller livsmedlena alla näringsämnen. Barf-foder innehåller mycket mineraler och vitaminer.

råkostHundar och vargar är biologiskt samma djurart. De liknar varandra men skiljer sig ändå åt mycket. Några gener som skiljer sig åt är de i nervsystemet som kontrollerar deras beteenden. Hundar vill gärna leva tillsammans med människor. Hundar har också en gen, amalysgenen, som gör att de kan bryta ner stärkelse sju gånger mer än vad vargar klarar av. Stärkelse är den näring som finns i bland annat ris, potatis, pasta och bröd. Därför kunde de första urhundarna börja leva tillsammans med människorna för ungefär 10000 år sedan. Så vargarna som hade den genen var de som kunde leva i symbios med människan och äta deras mat.

Barf-dietens tanke är att din hund ska äta så naturlig mat som möjligt som påminner om vad de skulle ha ätit om de levt i det vilda. Återgå till varglivet.

Det påstås att p.g.a. av barf-fodrets naturliga sammansättning så minskar allergierna hos hundar. De ska också känna sig mer energifulla, få bättre aptit och munhälsan förbättras.

När du börjar att ge din hund barf-kost bör du börja att byta ut några mål i taget för att vänja hunden och dens mage vid det nya fodret. Välj ett foder med lägre benhalt så magen vänjer sig vid att smälta ben. Magen bygger sedan upp en stabil bakterieflora i tarmen så den kan börja ta tillvara på alla nya näringsämnen som finns i barf-fodret. Märker du av att din hunds avföring blir lösare eller hårdare och får svårt att göra ifrån sig så bör du minska ner på barf-fodret och blanda ut med ett vanligt torrfoder. Är det bara en liten förändring så är det bara att fortsätta ”barfa” magen brukar komma ikapp efter en vecka eller två. Det finns mer lättsmälta varianter att börja med såsom kyckling, kalkon och lax. Se till att fodret du köper är av hög kvalitet då det är djur- och slaktrester och de måste vara fint malda så det inte ligger större benrester i. En bit ben kan skada hundens tarmar inifrån. Känner du dig osäker kan du göra ditt egna barf-foder. Lever, hjärta och andra inälvor kan du köpa förhållandevis billigt i de flesta matbutiker nuförtiden.

När fodret tillbereds och blandas så tillsätts inga konserveringsmedel, spannmål eller andra ämnen. Det är rena, färska råvaror som används och för att fodret ska behålla alla näringsämnen så fryses de ner i portionsförpackningar.

Priset ligger omkring 50 kr per kilo. En vuxen hund behöver äta ungefär 2% av sin egen kroppsvikt varje dag. Småhundar ca 3%, tränande hundar 5% och en valp mellan 5-10%. Så du får se till din hunds ålder och aktivitet för att veta hur mycket den ska ha att äta dagligen. Du ska kunna känna hundens revben på sidorna av kroppen men de ska inte kännas vassa och sticka ut.

Veterinärförbundet avråder helt från barf-fodret.