Hur man vet om sin hund är överviktig

Övervikt hos både människor och djur börjar bli allt vanligare. Hundar kan drabbas av samma sjukdomar på grund av fetma som människor får. Ledproblem, hjärtproblem och sämre immunförsvar samt leversjukdomar och diabetes är några exempel på vad övervikt kan orsaka.

Överviktigt hundVissa raser har lättare än andra att drabbas av vissa sjukdomar oavsett övervikt eller inte, men det hjälper till att framkalla sjukdomarna om din hund väger för mycket.

Skulle din hund drabbas av exempels diabetes krävs det medicinering livet ut som både är kostsamt och onödigt om det skulle kunnat undvikas från första början genom rätt kost och motion.

Om en hund är överviktig beror det till 90% på att den äter fler kalorier än vad den gör av med. De övriga procenten beror oftast på fel i ämnesomsättningen eller kastrering. En hund som har fått sin livmoder bortopererad har större risk att drabbas utav övervikt.

Alla hundraser ser olika ut i sin byggnad och konstruktion men ingen ras ska vara tjock. Du kan kontrollera din hund genom att känna på fens bröstkorg. Revbenen ska kännas utan att du trycker men de ska inte synas. Har du en hundras som är släthårig och du kan se revbenen så är den undernärd istället och kosten behöver justeras åt andra hållet.

En överviktigt hund får förr eller senare problem av att släpa runt på övervikten. Att gå i trappor och springa blir alltmer jobbigt för den och en större ras kan slita av sina korsband eller få andra skador om de väger för mycket.

Torrfoder är oftast den bästa maten för alla hundar. Det finns anpassade foder för en hund som behöver gå ner i vikt. Det ska innehålla rätt mängd fett och protein och personalen i djuraffären ska kunna hjälpa dig att ta in ett foder som passar för just din hundras. Det går inte alltid att följa rekommendationerna som står på förpackningen om hur mycket din ska hund. Vet du med dig att din hund inte aktiveras och motioneras lika mycket som förr så måste du också dra ner på mängden mat för att den inte ska drabbas av övervikt.

En del hundar verkar inte ha något stopp i deras magar och kan äta hela tiden. Då kan du inte ha en skål ståendes framme med foder utan får då istället servera maten under bestämda tider för att sedan ta bort den när hunden har ätit färdigt. Du kan ge extra grönsaker så din hund känner sig mättare. En hund kan äta dina matrester men tänk på att det som gör dig tjock gör också din hund tjock. En hund behöver aldrig äta bullar, bröd eller kakor utan behöver mer proteinrik kost. Hundgodis bör inte heller ges för mycket av.

Ge aldrig din hund bantningspiller eller andra viktminskningsprodukter avsedda för människor. De kan ha mycket allvarliga biverkningar om man ger dem till hundar.

Om du har dragit ner på din hunds mat men den verkar ändå inte komma ner på en normal vikt så kontakta din veterinär för att utesluta andra fysiska fel innan du drar in ytterligare på maten. En hund ska aldrig svältas. Mer motion och hälsosammare mat gäller för både människor och hundar.