Greyhound

Greyhound är en gammal ras som har sitt ursprung i Mellanöstern och Nordafrika .

grey houndGreyhound är en vacker, atletisk hund. Det finns två typer, som varierar något i storlek: Racing Greyhounds är vanligtvis 63-73 cm i mankhöjd och utställnings Greyhounds är något större, 66-76 cm. I båda typerna väger hanarna normalt 29-39 kg och honorna 22-30 kg. Racinghundarna håller sig längre ner på viktskalan. De lever vanligtvis mellan 12-15 år.

Greyhounds är ursprungliga jakthundar som användes till att jaga rävar, harar och hjort. En Greyhound kan springa 64-72 km/h. Inte överraskande gjorde Greyhounds ett namn för sig som racinghundar och används fortfarande i racing idag. De deltar också i många andra hundsporter, som lydnad och agility. Utöver deras smidighet och fart, älskar människor dem för sin söta, milda natur.

En Greyhound gillar att gå på promenader, de behöver tränas och aktiveras dagligen så de inte blir uttråkade. En uttråkad Greyhound kan utveckla självdestruktiva beteenden. De har en stark, naturlig jaktinstinkt och ett bra staket behövs om du har de lösa på gården och kopplade under promenader. Motionera din Greyhound så den inte blir överviktig. En äldre Greyhound brukar lägga på sig ett par kilo men mer än så är inte bra för den. Placera matskålen på en ställning så den kommer upp en bit då hunden är lång och det blir bekvämare för den att äta så.

Lydnadsträning är viktigt då de är envisa. De behöver en säker och konsekvent ägare som inte tränar för hårt. Det behövs tålamod, ihärdighet och träningsmetoder som belönar snarare än bestraffningar. Kommandot ”sitt” är inte en naturlig position för en Greyhound.

Socialisera din hund genom att utsätta den för många olika människor, platser och situationer så de inte blir oroliga och rädda. Ta med den till hundrastgården, promenera både i centrum och på landsbygden och bjud hem vänner till ert hem. Introducera nya sociala situationer gradvis.

En Greyhound-valp är relativt lätt att få rumsren så se till att din hund får komma ut regelbundet för att undvika att den gör ifrån sig inomhus.

Matintaget regleras efter storlek, ålder, byggnad, ämnesomsättning och aktivitetsnivå. Generellt sett ska du ge din hund mat två gånger om dagen men hör dig för i din djuraffär vilket foder som rekommenderas för just din hund. Pälsen på en Greyhound är kort, slät och lättskött. De fäller så borsta pälsen dagligen och bada vid behov. Torka ur öron så de är rena och fria från smuts.

Trots deras namn kan de ha nästan vilken färg som helst. Svart, röd, blå, grå, gråbrun eller vit är vanligt. De kan också ha ett randigt mönster eller vit med minst en annan färg.

Greyhounds tenderar att ha dålig munhälsa så regelbunden tandborstning är ett måste.

Klipp klorna en eller två gånger i månaden. Om du hör hur klorna klickar mot golvet när din hund går så är klorna för långa. Klipp inte för långt ner på klon då du kan skada pulpan inuti som då börjar blöda. Känner du dig osäker kan du lämna in din hund till ett hundtrim eller djuraffär som sköter kloklippningen åt dig.