Grand Danois

Grand danois kommer ursprungligen från Tyskland men vissa danska experter menar på att den går att spåra tillbaka till vikingatidens Danmark. Det är en ras som fungerar som vakt-, skydds- och sällskapshund. Det är en snäll och trofast hund som kan vara lte reserverad mot folk den inte känner. Den passar bra i en familj med barn och även andra husdjur om den får vänja sig vid det från att den är valp.

grand danois
Mitt mantel grand danois par är ute och utforskar omgivningarna.

En Grand danois hane har en mankhöjd mellan 80-90 cm och vikten varierar mellan 55-90 kg. Honornas mankhöjd är lägre och ligger mellan 72-84 cm och väger mellan 45-60 kg. När en Grand danois har blivit 6 månader har den redan nått hälften av sin fulla vikt den ska ha som vuxen. 80% av kroppen består utav muskler så den behöver mycket hälsosam och näringsrik mat.

Färgen på pälsen finns i flera varianter och brukar delas in i grupperna: gul och tigrerad; harlekin och svart; blå. Den korta pälsen står inte emot kyla speciellt bra. Pälsen behöver borstas ur under perioderna då hunden fäller som mest. Det brukar vara under vår och höst. Badning sker vid behov.

En Grand danois-valp växer mycket fort och det första året är det viktigt att den äter rätt och motioneras lagom. Lydnad är extra viktigt att börja öva tidigt då det är en mycket stor och kraftfull hund som behöver rätt uppfostran. Vänj den tidigt med att vara tolerant mot höga ljud och oväsen. första året bör du bara gå kortare promenader med din Grand danois. Skelettet växer mycket fort och är skört, en skada då kan vara svårt att åtgärda.

Då en Grand danois växer mycket fort är det viktigt att ge den ett bra foder redan från första början. Modersmjölken som valpen får bygger upp immunförsvaret men det är inte fullt utvecklat när den slutar dia sin mamma. Välj ett foder som främjar immunförsvarets utveckling och kroppens muskler. Som valp är den extra känslig och behöver vänjas gradvis med att äta fast föda då den inte är van vid att smälta stärkelse. Valpen behöver näring men får samtidigt inte växa för fort då det kan leda till försvagad benstruktur. Även en fullvuxen Grand danois har ett mycket känsligt matsmältningssystem. Det gör att den har lättare än andra raser att drabbas av magsäcksomvridning. Skulle din hund försöka kräkas men inget kommer upp bör du söka upp en veterinär omedelbart. Det kan se om din hund ätit för mycket eller druckit smutsigt vatten. Gaserna i magen kan inte komma ut och det är mycket smärtsamt för din hund. Ett foder med lättsmälta proteiner och fibrer som bromsar jäsning i tarmen och ger en balanserad tarmflora är det bästa för en Grad danois. Det ska också innehålla näringsämnen som påverkar hundens leder och ben positivt. Gärna större bitar så hunden får tugga ordentligt.

Skulle din grand danois helt plötsligt börja matvägra så kolla i halsen. De råkar ofta ut för infektioner i halsmandlarna (tonsilit).

Förstorat hjärta (kardiomyopati) är också en sjukdom som följer med rasen. P.g.a. hundrasens stora kroppshydda belastas deras leder något oerhört.