Att välja hundkoja

Hundar uppskattar en egen plats i hemmet oavsett om din hund lever inne i huset tillsammans med dig eller om den bor utomhus. Om din hund spenderar mycket tid utomhus är det extra viktigt att den har sitt egna lilla krypin. Grundidén med en hundkoja är att det ska vara en trevlig plats som håller värmen inne och vätan ute. Många väljer en för stor hundkoja vilket gör det svårt för hunden att värma upp den. Kojan bör inte vara större än att hunden kan ligga ner och kunna vända sig om. Har du en medelstor hund som väger runt 30 kg behövs en koja som är 100 cm lång, 80 cm bred och 90 cm hög. Ingången till kojan bör vara ett ovalt hål med måtten 50 cm högt och 30 cm brett, gärna 20-25 cm upp så hunden inte slår i ryggen när den går in och ut. Att hålet ska vara så litet beror på att hunden inte ska kunna dra ut dynor och liknande som ska finnas inuti kojan.

hundkojaUnder de kallare årstiderna, som höst och vinter, är halm det bästa underlaget i kojan. Har du ingen möjlighet att få tag på halm fungera det med hö eller träspån (observera ej sågspån). Mattor och kuddar bör undvikas då de suger åt sig fukt och blir blöt. Är det inte torrt inne i kojan kommer den inte vara välkomnande för din hund.

Det är viktigt att det finns någon slags ventilation i hundkojan. Det kan vara borrade hål i botten, minst 5 stycken med en diameter på 1 cm. Eller ha lite mellanrum mellan golvplankorna om du bygger hundkojan själv. Hundkojan ska luta lite åt ett hörn så eventuell vätska rinner bort. Välj lutningen mot ett av hörnen vid hundkojans ingång. Ställ gärna hundkojan på ett par plastfötter, de suger inte åt sig vatten och sväller. Fötterna på hundkojan gör att att luften kan cirkulera under kojan och det blir inte lika kallt och vått som om den skulle ligga direkt på marken.

Träbrädor som isoleras med cellplast är de bästa materialen att bygga en hundkoja av, tyvärr är många färdiga hundkojor som säljs isolerade med mineralull som inte är lämpligt för hundkojor.

Hundkojan fungerar som skydd mot regn, snö och blåst under vintern. Under sommaren fungerar den som skydd mot solen. Du kan sätta in fönster i hundkojan så blir det lite ljusare för hunden där inne.

En altan i anslutning till hundkojans ingång ger din hund ytterligare en plats att ligga på. Då kan den välja själv efter vädret om den vill ligga inne eller ute.

Hundkojans yttre väljer du efter din egen smak. För hunden spelar det ingen roll vilken färg hundkojan har så det kan du som ägare välja fritt, du kan välja att matcha den med husets färg och design så det blir ett mindre kopia av människohuset.

Tänk på att din hundkoja behöver rengöras regelbundet och träpanelen måste underhållas precis som vilket trähus som helst. Tryckimpregnerat trä står sig bäst men om din hund kommer gnaga och bita på kojan är det bättre att välja obehandlat trä och skydda det med en skyddsolja som är ofarlig för din hund.